Cara Bela Ikan Guppy Supaya Sehat & Tidak Mudah Sakit!

Bagaimana untuk menjaga ikan guppy tidak sukar, selagi anda tahu bagaimana untuk menyimpannya dengan betul. Berikut adalah panduan supaya ikan gapi tidak mati dengan cepat. Jom Baca: 7 Penyakit Ikan Guppy dan Bagaimana Untuk Merawatnya!

List Content

Mengenali Jenis Ikan Guppy Dan Ciri-ciri Mereka

Sebelum membincangkan cara menjaga ikan guppy, anda harus terlebih dahulu mengetahui asal, jenis, dan ciri-ciri ikan guppy sebagai haiwan peliharaan.

Melancarkan halaman Fishkeeping World, jenis ikan hiasan kecil ini berasal dari perairan Amerika Selatan dan milik keluarga Poeciliidae.

Penamaan ikan guppy didakwa berasal dari pencipta pertamanya, iaitu Robert John Lechmere Guppy yang menemuinya di rantau Trinidad pada tahun 1866.

Sehingga kini terdapat lebih daripada 300 jenis ikan guppy di seluruh dunia, yang dibezakan oleh warna, warna, saiz dan bentuk ekor.

Tetapi secara umum, terdapat tiga spesies ikan guppy yang disimpan secara jamak seperti yang dilaporkan melalui halaman Pakar Guppy, termasuk:

 • Guppy/Fancy Guppy Biasa (Poecilia Reticulata);
 • Ikan Guppy Endler/Endler Guppy (Poecilia Wingei); Dan
 • Marsh Guppy (Micropoecilia Picta).

Kemudian bagaimana dengan ciri-ciri?

Ikan guppy mempunyai banyak nama samaran, seperti “million fish” kerana keupayaan untuk membiak dengan cepat dan “rainbow fish” kerana pelbagai pilihan warna yang ada.

Jenis ikan hiasan air tawar ini yang boleh dicampur dengan jenis ikan lain mempunyai perangai yang tenang dan tidak agresif.

Ikan guppy adalah sejenis ikan air tawar bersaiz kecil, yang berkisar antara 1.5-3.5 cm untuk jantan dan 3-6 cm untuk betina.

Mereka juga biasa disimpan dalam kuantiti yang banyak dan hidup dalam kumpulan.

Ini juga disokong oleh harga ikan guppy yang agak berpatutan, iaitu RM2,97 – RM14,84 bergantung kepada jenisnya.


Inilah Cara Jaga Ikan Guppy Dalam Akuarium Supaya Mereka Tidak Mati Dengan Cepat

Selain disimpan dalam akuarium dengan jenis ikan lain, ikan guppy saiz kecil juga sesuai untuk disimpan dalam aquascape.

Mereka juga boleh berfungsi sebagai ikan pembersihan akuarium, kerana mereka boleh makan dan membersihkan alga yang mematuhi.

Walaupun agak mudah penjagaan ikan guppy, ikan hiasan cantik ini juga terdedah kepada mati akibat persekitaran akuarium yang tidak sesuai, penyakit, atau serangan oleh ikan lain yang tinggal bersama mereka.

Kemudian bagaimana untuk cara bela ikan guppy dengan betul? Jom, lihat ulasan penuh di bawah!

Keadaan Akuarium Ikan Gapi

Ikan guppy mempunyai habitat semulajadi di perairan air tawar di rantau tropika Amerika Selatan.

Ini menjadikannya agak mudah disesuaikan di wilayah Malaysia.

Untuk memastikan bahawa keadaan akuarium adalah sesuai, anda boleh membuat habitat yang sama mungkin dengan menyediakan tumbuhan hidup, batu, dan substrat sebagai asas.

Pemilihan juga boleh disesuaikan dengan keperluan dan keinginan, kerana majoriti ikan guppy akan berenang di tengah sehingga mereka mendekati permukaan air akuarium.

Satu lagi keadaan jenis akuarium untuk ikan guppy yang perlu diperhatikan ialah suhu. Smart Buddy perlu memastikan bahawa suhu air antara 24-28 darjah Celsius.

Kandungan pH air untuk ikan guppy juga antara 5.5-8.5, di mana pH yang ideal adalah antara 7.0-7.2. Juga pastikan anda melengkapkan akuarium dengan penapis dan aerator.

Ini adalah untuk memastikan bahawa kotoran boleh ditapis dengan baik dan menyediakan oksigen dalam akuarium untuk mengelakkan kemunculan bakteria yang berbahaya kepada ikan guppy.

Jenis Ikan Yang Boleh Dicampur

Ikan guppy jantan mempunyai corak warna yang lebih menarik daripada betina dan sesuai untuk disimpan sebagai ikan hiasan akuarium.

Secara amnya ikan guppy juga disimpan dalam kumpulan dengan bilangan beberapa ikan dalam aquarium.

Ikan guppy mempunyai perangai yang tenang dan boleh dicampur dengan jenis ikan air tawar hiasan yang lain.

Di sini anda boleh mencampurkan ikan guppy dengan ikan lain, seperti mollies, chef carp, ikan diskus merah, corydoras, ikan malaikat, astringen mutiara, dan ikan neon tetra.

Elakkan jenis ikan hiasan yang agresif dan besar, seperti ikan oscar atau ikan arowana. Ini boleh menyebabkan ikan guppy diserang dan juga menjadi makanan mereka.

Jom Baca : 6 Cara Jernihkan Air Aquarium untuk Ikan Laga

Pilihan Makanan Ikan Guppy

Dikelaskan sebagai jenis ikan omnivor, diet ikan guppy liar boleh menjadi alga, larva nyamuk, kutu air, cacing, dan sebagainya.

Sebagai ikan hiasan yang dijinakkan, sudah tentu anda perlu memilih makanan ikan guppy terbaik. Pilihannya boleh terdiri daripada pelet ikan dan makanan alternatif lain untuk memenuhi keperluan pemakanannya.

Pengambilan makanan ikan guppy diberikan sekali atau dua kali sehari. Makan seperti yang diperlukan atau dengan dos yang boleh mereka habiskan dalam masa dua minit.

Sediakan pelbagai makanan selain daripada pelet ikan, seperti larva nyamuk, cacing beku, atau kepingan kecil sayur-sayuran.

Sekiranya anda menemui sisa makanan, segera ambilnya menggunakan jaring.

Sekiranya ia tidak dibersihkan, tentu saja, sisa makanan boleh menetap di akuarium dan berpotensi menyebabkan masalah kesihatan pada ikan di dalamnya.

Beri Perhatian kepada Penyakit Dan Masalah Kesihatan

Sebagai salah satu cara untuk menjaga ikan guppy, tentu saja perlu mengetahui ciri-ciri ikan guppy apabila mereka tertekan atau mengalami penyakit dan masalah kesihatan.

Secara amnya, ikan guppy tertekan atau sakit akan menunjukkan tingkah laku yang menyembunyikan dan tidak berenang dengan bebas seperti secara umum.

Masalah kesihatan yang boleh berlaku di ikan guppy, antaranya jangkitan kulat, bintik putih (ich), dan reput sirip (fin rot).

Terdapat beberapa langkah pencegahan yang boleh diambil, seperti:

 1. Memastikan keadaan air dan akuarium yang optimum;
 2. Menjalankan penyelenggaraan dan penggantian air akuarium secara berkala;
 3. Berikan diet yang pelbagai; Dan
 4. Hadkan populasi ikan di akuarium supaya tidak keterlaluan.

Penternakan Ikan Guppy

Kemudahan ikan guppy dalam pembiakan pastinya membuka peluang perniagaan, salah satunya adalah untuk menjalankan penternakan ikan guppy menggunakan baldi atau media lain.

Sebelum menanam ikan guppy, anda harus tahu bagaimana membezakan ikan guppy jantan dan betina dalam memilih brood yang baik.

Secara umum, ikan guppy jantan bersaiz kecil dengan warna yang terang dan berbeza.

Manakala gupi betina lebih besar dalam saiz bulat dengan warna yang cenderung kurang terang.

Untuk medium baldi, sediakan empat bekas yang berbeza yang mempunyai fungsi memisahkan brood, tanah pemijahan, penetasan, dan tapak semaian.

 • Pertama, pisahkan brood ikan guppy jantan dan betina dalam bekas berasingan. Lakukan makan seperti biasa dan tukar air dengan kerap.
 • Kedua, menjalankan proses pemijahan dengan meletakkan ikan guppy jantan dan betina dalam nisbah 1:5 atau 2:5 dalam bekas khas. Proses ini biasanya berlangsung selama 4-7 hari
 • Ketiga, selepas betina telah berjaya disenyawakan segera pindahkan ke bekas penetasan. Pastikan bekas penetasan mempunyai kualiti air bersih dan berudara.
 • Ikan guppy adalah ikan ovoviviparous, yang bermaksud mereka bertelur dan membiak. Telur ikan guppy akan menetas di dalam badan ibu dan hanya kemudian mereka akan keluar selepas itu. Proses ini berlangsung selama 3-4 minggu.
 • Akhirnya, lakukan tapak semaian pada anak pokok ikan guppy dengan bekas terbuka yang cukup terdedah kepada cahaya matahari. Berikan tumbuhan hyacinth dan mengawal pengambilan makanan mengikut umurnya.

Menjalankan tapak semaian sehingga 20 hari, di mana ikan guppy boleh ditentukan seks.

Itulah ulasan bagaimana untuk menjaga ikan guppy dalam akuarium serta langkah-langkah penanaman yang boleh anda lakukan dengan mudah.

Mudah-mudahan, maklumat yang telah disemak oleh daftarikan di atas berguna dan saya akan melihat anda dalam artikel seterusnya!

Leave a Comment

slot-nexus

nexus slot

slot nexus

slot dana

slot nexus

slot server luar negeri

rtp slot

slot dana

slot nexus

slot dana

slot bonus 100 to 3x

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server thailand

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server thailand

slot server thailand

slot server thailand

slot server kamboja

slot server thailand

slot server kamboja

slot server thailand

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server vietnam

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server vietnam

slot server thailand/

slot server myanmar/

slot server myanmar/

slot server thailand

https://mahjong-ways.digitalcommons.nc.gov/

https://depo25-bonus25.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-linkaja.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-gopay.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-ovo.digitalcommons.nc.gov/