10 Senarai Makanan Ikan Laga Malaysia

Makanan Ikan Laga – Ikan Laga adalah salah satu jenis ikan hiasan yang paling popular hari ini, untuk dapat mencari ikan ini sangat mudah. Biasanya boleh didapati secara meluas di pasar dan penjual tepi jalan. Apa saja Makanan ikan Laga?

Ikan Laga boleh menyesuaikan diri dengan mudah dengan persekitaran baru mereka dan untuk masalah makanan, ikan laga adalah ikan hiasan yang tidak memilih masalah makanan. Jom Baca: Makanan Ikan Louhan

Nah jika anda kini cuba menyimpan ikan laga ini di rumah, berikut kami kongsikan senarai makanan ikan betta berikut boleh menjadi rujukan anda. Lihat penjelasan di bawah:

List Content

Senerai Makanan Ikan Laga Terbaik

1. Cacing sutera

Nah, makanan ikan betta ini adalah makanan yang sangat baik untuk terumbu ikan laga, ini kerana kandungan protein yang tinggi yang terkandung di dalamnya.

Harga makanan ikan betta ini juga sangat murah, setiap kilogram hanya sekitar RM,10 – RM,15 sahaja, anda boleh membuat berapa lama masa yang diperlukan untuk makanan hehe sebanyak itu.

Anda boleh membeli Cacing Sutera di Kedai Ikan Hiasan, atau di pasar ikan hiasan, atau anda juga boleh memberikannya secara dalam talian.

2. Kutu Air

Kutu air makanan ikan laga merupakan makanan kegemarannya. Makanan alami ini boleh didapati di kawasan sawah padi.

Tetapi jika anda tidak mahu mengganggu, anda boleh membelinya secara dalam talian, terdapat banyak yang telah menjualnya dan tentu saja pada harga yang agak berpatutan.

3. Jentik Nyamuk

Ia adalah makanan yang paling mudah untuk ikan hiasan untuk mencari, kerana sangat ditemui secara meluas dalam baldi, tiub atau bekas yang mengandungi air yang menghisap untuk masa yang agak lama.

Kandungan protein yang terkandung di dalamnya menjadikan makanan alami ini pilihan terbaik untuk diberikan kepada ikan laga selain tu jentik nyamuk juga salah satu makanan ikan laga dewasa, untuk membantu membentuk warna dan membesarkan ikan dengan cepat.

4. Artemia

Suapan ini adalah sejenis udang yang asalnya dari laut, anda harus memberi makanan ini sebagai makanan alternatif.

Untuk mendapatkan makanan ini, anda boleh mendapatkannya dengan mudah di pelbagai kedai dalam talian dengan harga yang berpatutan.

5. Lalat

Ia adalah salah satu makanan ikan laga agar cepat besar, kerana kandungan dalam badan lalat yang kaya dengan nutrien.

Sekurang-kurangnya memberi 2 hingga 3 lalat yang telah dikeluarkan kepala mereka terlebih dahulu untuk 1 ikan betta.

Baca Juga : 7 Cara Jaga Ikan Laga agar Tak Mati [Khusus Pemula]

6. Cacing Mikro / Microworms

Makanan ini bagus untuk burayakย ikan laga, kandungan pemakanannya bagus untuk membantu pertumbuhan ikan dan mencantikkan warna ikan.

7. Daphnia Magna

Salah satu jenis serangga air adalah spesies yang berasal dari Amerika Utara, tetapi sekarang banyak yang telah menanamnya sehingga Anda dapat menemukannya dengan mudah di Malaysia.

8. Vinegar Eels

Makanan ikan betta seterusnya adalah sejenis belut yang naik di atas permukaan air, tetapi saiznya yang sangat kecil tidak dapat dilihat dengan jelas.

Vinegar Eels sangat baik untuk memberi kepada anak pokok ikan betta. Kandungan pemakanannya bagus untuk membantu pertumbuhan ikan dan mampu meningkatkan semangat ikan.

9. Kuning Telur / Yolk

Kandungan protein dalam kuning telur ayam tidak dapat diragui, selain baik untuk manusia, ia juga sangat baik untuk membantu pertumbuhan ikan hiasan, seperti halnya dengan ikan betta.

Makanan ini sesuai untuk memberi kepada anak ikan betta, kerana ia boleh mempercepatkan pertumbuhan dan mencantikkan warna ikan.

10. Pelet Ikan

Dan yang terakhir ini, tentu saja, adalah alternatif yang paling mudah, jika anda hanya belajar untuk menaikkan ikan hiasan kecil ini, kerana tidak perlu sukar untuk mencarinya, kerana pasti terdapat pelbagai kedai ikan hiasan yang tersedia.


JOM BACA SOALAN IKAN LAGA :

  1. [Ampuh] Cara Menaikkan Warna Ikan Laga Terkini
  2. 5 Tumbuhan Air untuk Ikan Laga, Pokok Untuk Ikan Laga!
  3. 5 Tanda Ikan Laga Stress (Jom Simak)
  4. Kenapa Ikan Laga Buat Buih? Pertanda Apa ? (Jom Simak)
  5. Manfaat Daun Ketapang Untuk Ikan Laga [Info Terkini]

 

Petua untuk Memberi Makan Ikan Laga

Dalam memberi makan kepada ikan betta, jangan terlalu banyak mencuba. Kerana ikan hiasan ini adalah ikan yang tidak banyak makan.

Ia bernilai memberi makan 2 x sehari, setiap suapan memberi cukup untuk tidak mendapatkan sebahagian besar kerana ia boleh sampah akuarium.

Dan ikan akan malas untuk berinteraksi, pada akhirnya, ikan tidak mempunyai semangat untuk bersaing, sama ada pertarungan kecantikan atau pertarungan kuasa.

Oleh itu senarai makanan ikan laga yang baik dan berkualiti. Apakah Anda diberikan salah satu makanan ikan betta di atas? Jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda di bahagian komen. terimakasih.

Leave a Comment

slot-nexus

nexus slot

slot nexus

slot dana

slot nexus

slot server luar negeri

rtp slot

slot dana

slot nexus

slot dana

slot bonus 100 to 3x

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server thailand

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server thailand

slot server thailand

slot server thailand

slot server kamboja

slot server thailand

slot server kamboja

slot server thailand

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server vietnam

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server vietnam

slot server thailand/

slot server myanmar/

slot server myanmar/

slot server thailand

https://mahjong-ways.digitalcommons.nc.gov/

https://depo25-bonus25.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-linkaja.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-gopay.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-ovo.digitalcommons.nc.gov/