7 Cara Jaga Ikan Laga [Khusus Pemula]

Pada masa kini, terdapat begitu ramai yang telah menaikkan laga Fish, sama ada ia diternak atau hanya untuk menjadi kawan apabila kita bosan.

Daripada banyak ikan hiasan yang wujud, ikan laga adalah salah satu ikan hiasan yang mudah dijaga.

Walau bagaimanapun, adakah anda sudah tahu tentang Ikan laga itu sendiri? Ikan laga mempunyai nama Latin Betta Fish dan Ikan Laga berasal dari kawasan yang mempunyai iklim tropika.

Ikan ini terdapat secara meluas di perairan Asia Tenggara, termasuk Malaysia.

Di alam liar, ikan ini lebih kerap hidup dalam kumpulan dan habitat semulajadi mereka berada di tasik, rawa dan sungai dengan arus yang tenang.

Tapi apakah korang tau cara nak jaga ikan laga ? nah berikut awak nak kongsi pada korang, mengenai cara jaga ikan laga, jom.

List Content

Kenali Habitat Ikan Laga

Sekiranya anda ingin menyimpan Ikan laga , kita harus mengetahui habitatnya kerana habitatnya adalah tempat tinggal untuk Ikan laga .

Habitat yang baik akan menjadikan ikan laga mudah bergerak, dan boleh membiak dengan baik.

Perkara yang paling penting dalam menaikkan Ikan laga adalah untuk memberi perhatian kepada ciri-ciri air, seperti keasidan (pH) air, suhu air, dan kekerasan air.

Ikan laga sangat menyukai ketenangan dan tempat yang sejuk kerana habitat semula jadi mereka tinggal di perairan yang ditumbuhi pokok.

Jika anda sudah mengetahui habitat semulajadi Ikan laga , maka apabila menyimpan ikan laga , mudah untuk menentukan ciri-ciri air.

Tahap keasidan pH apabila mengekalkan Ikan laga ialah 6.5-7.5, kekerasan suhu air ialah 24-300C, dan kekerasan air adalah kira-kira 5-12 dH.

Cara Menjaga Ikan Laga

Berikut cara penjagaan ikan laga!

1. Memilih rumah untuk ikan laga

Dengan rumah yang betul akan menjadikan Ikan laga selesa. Ikan laga mempunyai sifat agresif terutamanya dengan jantina yang sama, jadi jangan menyatukan ikan lain atau Ikan Betta lain dalam satu bekas atau tempat yang sama.

Habitat semulajadi ikan laga adalah paya, sawah padi, dan perairan cetek;. Oleh itu, Ikan laga sangat gemar hidup di dalam air cetek, tetapi mempunyai ruang yang besar.

Jika kita memilih akuarium sebagai tempat untuk menjaga Ikan laga , adalah baik untuk memilih akuarium yang bersaiz 19 liter atau lebih kerana dengan akuarium sedemikian boleh memanjangkan jangka hayat Ikan laga dan Ikan laga boleh berkembang pesat.

Baca Juga : 5 Tumbuhan Air untuk Ikan Laga, Pokok Untuk Ikan Laga!

2. Beri perhatian kepada air dan suhu

Selepas mendapat tempat yang ideal, maka perhatikan air di tempat Ikan laga kerana air adalah salah satu bahagian penting dalam kelangsungan hidup ikan laga.

Air yang dimaksudkan adalah jenis dan jumlah air. Jenis air yang boleh digunakan untuk mengisi akuarium adalah dua jenis, iaitu air telaga atau air tawar.

Manakala jumlah air yang ideal untuk menjaga Ikan laga ialah 40-60% daripada akuarium.

Mengapa hanya 40-60% daripada jumlah air yang digunakan? Kerana untuk mengelakkan ikan melompat keluar, ikan betta boleh melompat sehingga 7.5 cm.

Suhu yang baik untuk Ikan laga adalah sekitar 24-270 Celsius. Pada suhu itu, Ikan laga bisa merasa seperti hidup di habitat alaminya.

Sekiranya suhu air berada di bawah 24-270 Celsius, maka penyelesaian terbaik adalah membeli pemanas mini yang mengandungi antara 4-11 liter atau meletakkan akuarium dekat dengan radiator (kira-kira 1 meter).

Dengan salah satu daripada dua perkara itu, ikan laga akan berasa hangat dan mendapat suhu yang ideal.

Baca Juga : [Ampuh] Cara Menaikkan Warna Ikan Laga Terkini

3. Pembersihan air akuarium secara berkala

Ikan laga sangat mudah terdedah kepada persekitaran baru. Oleh itu, apabila membersihkan air tidak boleh mengeluarkan air secara keseluruhan atau biarkan sedikit dari air sebelumnya.

Apa yang berlaku apabila menggantikan atau membersihkan air secara keseluruhan?

Perkara yang akan berlaku ialah ikan tertekan kerana mereka perlu menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. Selepas meninggalkan air, isi air dengan jumlah air yang telah ditetapkan.

Sekali seminggu adalah masa yang sesuai untuk membersihkan akuarium Ikan laga. Jika kita sibuk atau malas untuk merekodkan jadual untuk membersihkan akuarium, ia patut menggunakan penguji air.

Penguji air adalah alat yang boleh memantau akuarium dan dari alat ini boleh mengetahui sama ada akuarium adalah masa untuk membersihkan atau tidak.

Baca Juga : Manfaat Daun Ketapang Untuk Ikan Laga [Info Terkini]

4. Pemakanan ikan secara tetap

Ikan laga termasuk pagi atau siang hari atau ikan makan diurnal. Tentukan masa makan dengan kerap dan masa makan yang sesuai adalah dua kali sehari. Sebagai contoh, berikan masa makan pada waktu pagi dan petang.

Terdapat beberapa makanan untuk Ikan laga, seperti cacing darah, larva nyamuk, pelet, kuning telur, dan lain-lain.

Sebelum memberi makan, adalah baik untuk memeriksa bahan-bahan makanan terlebih dahulu supaya ikan tidak makan yang salah sehingga ikan menjadi sakit.

Makanan yang ideal untuk laga adalah cacing darah beku atau pra-kering. Makanan yang telah dibekukan atau dikeringkan akan lebih selamat digunakan sebagai makanan ikan laga.

Makanan ikan yang tinggal paling baik dibersihkan kerana ia mengganggu kualiti air di akuarium.

Perkara yang perlu diperhatikan apabila memberi makan Ikan laga adalah tidak terlalu banyak makan kerana ia tidak baik untuk kesihatan Ikan laga. Overfeeding boleh menyebabkan ikan menjadi sakit.

Baca Juga : Kenapa Ikan Laga Buat Buih? Pertanda Apa ? (Jom Simak)

5. Cara untuk memindahkan Ikan laga

Apabila membeli Ikan laga dan ingin dipindahkan ke akuarium harus meninggalkan ikan dalam beg yang diletakkan di dalam akuarium yang sudah dipenuhi dengan air selama 15 minit agar ikan dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran barunya.

Apabila membersihkan ikan laga tidak mengambil ikan dengan colander. Elakkan menggunakan penapis apabila anda ingin menangkap Ikan laga kerana ia boleh merosakkan sirip licinnya.

Ia akan menjadi baik apabila memindahkan Ikan laga menggunakan cawan, maka ikan itu dimasukkan dengan teliti ke dalam cawan dan kemudian dipindahkan.

Baca Juga : 5 Tanda Ikan Laga Stress (Jom Simak)

6. Keringkan ikan dengan kerap

Pengeringan ikan dengan kerap selama 15 hingga 30 minit boleh membunuh bakteria di akuarium. Bukan itu sahaja, pengeringan ikan laga boleh menjadikan ikan laga kelihatan lebih sihat.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan semasa pengeringan Ikan laga, iaitu apabila ikan laga kelihatan gelisah, kemudian kembalikan Ikan laga ke suhu yang lebih sejuk.

7. Jangan Buat Ikan Stress

Ekosistem yang baik akan menjadikan ikan laga sihat dan selesa. Jika ikan sudah selesa dengan ekosistem atau tempat di mana ia hidup, maka ia tidak akan tertekan.

Menjaga Ikan laga daripada tertekan adalah sebahagian daripada menjaga Ikan laga.

Bagaimana untuk membuat ekosistem ikan laga dalam akuarium yang serupa dengan ekosistem asal?

Caranya adalah untuk memberikan batu akuarium dan hiasan. Jika anda memberi hiasan, anda harus mengelakkan yang bergerigi kerana ia boleh merosakkan sirip ikan laga.

Jom Baca : 37 Jenis Ikan Laga yang Boleh Anda Pilih untuk Disimpan

8. Rawat Ikan laga apabila ia kelihatan lemah dan sakit

Ikan laga adalah makhluk hidup yang apabila lemas atau sakit mesti diberi ubat.

Ubat-ubatan biasa yang diberikan apabila laga Fish sakit adalah garam ikan hiasan, metil blue drops, dan ubat tetra chlor.

Biasanya ikan sakit laga disebabkan oleh pemakanan yang tidak teratur, akuarium kotor, cara yang salah untuk memindahkan ikan, dan lain-lain.

Bagi ciri-ciri Ikan laga , ia kelihatan sakit, iaitu perut yang mempunyai bengkak, tiada selera makan, sirip diapit ke sisi, perubahan warna yang berlaku dalam sirip atau kulit, dan menghabiskan masa mereka di atas batu.

Leave a Comment

slot-nexus

nexus slot

slot nexus

slot dana

slot nexus

slot server luar negeri

rtp slot

slot dana

slot nexus

slot dana

slot bonus 100 to 3x

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server thailand

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server thailand

slot server thailand

slot server thailand

slot server kamboja

slot server thailand

slot server kamboja

slot server thailand

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server vietnam

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server vietnam

slot server thailand/

slot server myanmar/

slot server myanmar/

slot server thailand

https://mahjong-ways.digitalcommons.nc.gov/

https://depo25-bonus25.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-linkaja.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-gopay.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-ovo.digitalcommons.nc.gov/