(KENALI) Jenis Umpun Umpun Untuk Mancing

Daftarikan.com – Sebenarnya terdapat banyak jenis umpun atau perumpun untuk Memancing, tetapi tidak semua orang yang suka memancing untuk air tawar dan ikan laut, mengenali masing-masing umpun umpun. Nah, di sini, saya akan menerangkan sepenuhnya jenis umpun umpun.

Mengetahui Jenis umpunย  untuk Memancing pastinya merupakan perkara penting, memandangkan salah satu perkara yang membuat tangkapan ikan lebih optimum adalah berdasarkan umpan yang digunakan. Jom Baca: Umpan Ikan Talapiaย 

Sebaliknya, tidak semua jenis umpan umpun umpun boleh digunakan, kerana terdapat juga beberapa jenis yang dikhabarkan kurang berpotensi. Dalam erti kata, ia tidak begitu banyak permintaan oleh jenis ikan tertentu. Oleh itu, ini tidak sepatutnya berlaku supaya tidak membazir.

List Content

Jenis Umpun Umpun Terbaik

Jenis Umpun Umpun
Jenis Umpan Umpun Umpun

Sebaliknya, tidak semua jenis umpan umpun umpun boleh digunakan, kerana terdapat juga beberapa jenis yang dikhabarkan kurang berpotensi. Dalam erti kata, ia tidak begitu banyak permintaan oleh jenis ikan tertentu. Oleh itu, ini tidak sepatutnya berlaku supaya tidak membazir. Berikut jenis umpan umpun umpun terbaik

1. Umpun Umpun Nipah

Tetapi ternyata bahawa cacing tanah bukan satu-satunya jenis cacing yang sesuai digunakan untuk umpan ikan. Terdapat satu jenis cacing, iaitu cacing nipah, yang paling disukai oleh ikan, terutamanya jenis ikan baung, ikan keli, gabus dan ikan yang hidup di paya.

Ciri Umpun Nipah:ย 

  • Badan cacing nipah terbahagi kepada tiga bahagian iaitu bahagian hadapan (presegmental) tengah (segmental), dan belakang (postsegmental). Di bahagian depan terdapat kepala, mata dan dua taring yang kuat di rahang untuk menjadi mangsa haiwan melata yang lain.
  • Warna badan cacing ini hampir sama dengan cacing tanah, bagaimanapun, sesetengah spesies mereka boleh menjadi hitam, terutamanya cacing nipah lama. Tidak seperti cacing tanah, badan cacing ini boleh menjadi saiz ibu jari dengan panjang sehingga 2.5 meter.
  • Di bahagian tengah badan, terdapat segmen seragam yang dilengkapi dengan dua pasang kaki (parapodia) pada setiap segmen. Selain berjalan kaki, parapodia juga digunakan sebagai alat pernafasan.

2. Umpun Umpun Laut

Bagi mereka yang suka memancing, anda mesti tahu umpun umpun laut ini. Ia berbentuk seperti centipede tetapi bersaiz lebih panjang. Ia adalah umpun laut yang merupakan salah satu daripada banyak stanza hidup yang digunakan pemancing untuk memancing ikan. Cacing laut, ramai orang juga memanggil mereka pumpun atau umpun-umpun mempunyai nama saintifik (Phylum Annelid), cacing laut ini sangat baik untuk digunakan sebagai umpan.

3. Umpun Umpun Air

umpun umpun jenis ketiga ialah air umpun, kerana bagi umpun umpun air terdapat beberapa jenis masin atau air tawar, untuk umpun umpun air masin ia adalah sama dengan umpun umpun air laut, untuk umpun umpun air tawar biasanya terdapat di sungai-sungai air tawar.

4. Umpun Merah

Cacing merah atau umpun merah ini biasanya hidup dalam sayur-sayuran yang mereput sehingga mereka sering dipanggil cacing bayam. Ia boleh membesar sehingga 40 cm panjang dan berwarna merah pucat.

Cacing ini disukai oleh ikan snakehead, betutu, jambal, baung dan ikan keli. Kerana cacing ini besar, mata cangkuk yang digunakan juga agak besar, biasanya bersaiz 5-12. Kelemahan cacing ini adalah mudah mati apabila digunakan umpan, jadi ia mesti diubah dengan kerap untuk menarik perhatian ikan untuk memakannya kerana ia masih berkedut

5. Umpun Tanah

Cacing ini di kawasan Jawa dipanggil cacing uker, kerana ia biasanya akan melengkung atau mlungker (Jawa) apabila diadakan. Cacing ini mempunyai segmen yang jelas, warna hitam gelap hingga kelabu, tinggal di dalam tanah membuat lubang mempunyai diameter batang badan terbesar di kalangan cacing lain jadi sangat sesuai untuk mengumpan ikan besar seperti ikan jambal, baung, ikan keli, betutu, ikan keli, belida, lais, toman dan gabus. cangkuk yang digunakan biasanya nombor 5-12.

Itu sahaja pembahasan mengenai jenis umpun umpun terbaik untuk mancing ikan apapun, semoga bermanfaat dan selamat pancing ikan.

 

Leave a Comment

slot-nexus

nexus slot

slot nexus

slot dana

slot nexus

slot server luar negeri

rtp slot

slot dana

slot nexus

slot dana

slot bonus 100 to 3x

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server thailand

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server thailand

slot server thailand

slot server thailand

slot server kamboja

slot server thailand

slot server kamboja

slot server thailand

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server vietnam

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server vietnam

slot server thailand/

slot server myanmar/

slot server myanmar/

slot server thailand

https://mahjong-ways.digitalcommons.nc.gov/

https://depo25-bonus25.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-linkaja.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-gopay.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-ovo.digitalcommons.nc.gov/