12 Senerai Ikan Laga Paling Mahal di Dunia

Ingin tahu tentang ikan laga paling mahal di dunia, yang boleh menelan kos yang sama dengan harga salah satu motosikal terkini? Lihat senarai ikan laga berikut ni.

Walaupun kecil, ternyata terdapat banyak jenis ikan betta paling mahal yang harganya akan membuat dompet anda menangis! Sewenang? Jom kita nak bagi tau.

List Content

Senerai Ikan Laga Paling Cantik di Dunia

Di antara banyak jenis ikan laga di dunia, mana yang paling mahal pada tahun 2022? Diringkaskan dari pelbagai sumber, berikut adalah senarai!

1. Ikan Laga Giant

Tidak suka ikan laga kecil? Mungkin ikan laga giant akan sesuai dengan anda. Bagaimana mungkin tidak, saiznya boleh mencapai dua hingga tiga kali saiz ikan laga biasa.

Satu lagi kelebihan ikan betta terbesar ini ialah anda boleh mengawan dengan laga jenis lain untuk mendapatkan peranakan yang unik.

Harga yang mesti dibelanjakan untuk mendapatkan ikan laga ini adalah dalam julat RM.60,35 hingga Rm.120,69.

2. Ikan Laga Big Ear

Dari namanya, mungkin anda sudah boleh meneka bahawa ikan laga big ear mempunyai sirip depan yang besar supaya ia kelihatan seperti telinga gajah.

Ikan betta ini adalah betta dari salib yang dibangunkan oleh orang Indonesia. Harga itu sendiri biasanya berkisar sekitar Rm.120,69 bergantung kepada keadaan ikan.

3. Ikan Laga Crowntail

Anda boleh katakan, ikan betta crowntail adalah betta yang berasal dari Indonesia. Sebabnya ialah ikan laga ini dibiakkan oleh penternak laga Indonesia dan menjadi sumbangan kepada dunia ikan laga.

Orang pertama yang membangunkan ikan laga jenis ini ialah Ahmad Yusuf pada tahun 1997.

Ciri khas ikan laga hias ini ialah ekornya yang kelihatan seperti jarum atau sikat bergerigi. Harga yang dilabelkan untuk ikan ini ialah Rm, 45 hingga Rm.120,69.

4. Ikan Laga Koi

Sobat Daftarikan mesti tahu ikan koi , bukan? Nah, ternyata jenis ikan ini yang mempunyai pelbagai kombinasi warna merah, biru, oren, hitam, dan putih mempunyai versi betta, anda tahu.

Dengan ciri-ciri sirip bulat dan warna yang hampir menyerupai ikan koi, menjadikan jenis ikan laga yang paling mahal ini menarik minat daripada ramai pengumpul.

Adakah anda juga berminat dengan ikan betta koi? Sekiranya demikian, anda hanya perlu membelanjakan sekitar Rm.45,26 hingga Rm.120,69 setiap kepala bergantung pada umur dan saiznya.

5. Ikan Laga Black Samurai

Walaupun ia berwarna hitam, jenis ikan laga yang paling mahal ini masih cantik dan elok untuk dilihat, terutamanya dengan corak keputihannya yang terang.

Untuk harga, anda tidak perlu risau, anda boleh mendapatkan ikan laga mamba hitam (samurai) ini dengan anggaran Rm.45,26 hingga Rm.120,69 / ekor.

Baca Juga : 5 Cadangan Akuarium Ikan Laga Beserta Saiz Sekalipun!

6. Ikan Laga Nemo

Tambahan pula, terdapat ikan betta yang mempunyai corak badan yang menyerupai ikan nemo dengan warna terang dan sesak, iaitu ikan betta nemo / laga

Walaupun bersaiz kecil, ikan laga nemo dikelaskan sebagai mempunyai harga yang mahal, kerana jenis ini agak jarang ditemui di pasaran.

Bagi sobat daftarikan yang berminat untuk menaikkannya, anda boleh membeli ikan laga nemo ini pada harga Rm.45,26 hingga Rm.120,69 / ekor.

7. Ikan Laga Slayer

Berasal dari pembiakan antara ikan laga halfmoon dan serit, ikan laga slayer adalah salah satu ikan betta paling mahal yang boleh anda dapatkan.

Untuk dapat memiliki ikan ini, anda perlu menghabiskan Rm.120,69 / ekor. Ikan laga berwarna terang seperti oren, merah, atau biru logam akan mempunyai harga yang lebih tinggi.

Baca Juga : 10 Senerai Makanan Ikan Laga Terbaik Masa Kini

8. Ikan Laga Halfmoon

Seterusnya ialah ikan laga halfmoon. Namanya diambil dari bentuk sirip ekornya yang menyerupai bentuk setengah bulan. Bukan itu sahaja, tetapi sirip juga lebar dan lentur.

Warna badannya termasuk cahaya dan naungan jika dibandingkan dengan jenis ikan betta lain yang cenderung berwarna gelap.

Anda boleh mendapatkan ikan ini pada harga antara Rm. 150,87 hingga Rm.905,21, bergantung kepada kecantikan, saiz, dan umurnya.

Betta halfmoon ini memiliki banyak macam jenis, yang paling mahal ialah bettal half moon king of gold dragon, hargannya berkisar Rm.2564,77, hal ini yang jadikan dragon ikan laga paling mahal dan jadikan ikan ni salah satu ikan laga paling mahal di malaysia.

9. Ikan Laga Double Tail

Seperti namanya, ikan betta double tail mempunyai ekor berganda aka ekor berpecah separuh. Ini adalah tarikan utama ikan laga mahal ini, terutamanya kerana kedua-dua ekor boleh mempunyai warna yang berbeza.

Satu lagi ciri fizikal yang boleh didapati dalam ikan ini ialah asas sirip dorsal dan siripnya sama-sama bersaiz. Oleh itu, tubuhnya akan kelihatan simetri apabila sirip berkembang sepenuhnya.

Sama seperti ikan lain, harga ikan laga ini agak berubah-ubah. Ekor berganda dipatok pada harga Rm.181,04 hingga Rm.452,61. Anda boleh mendapatkan anak pokok pada harga Rm.15,09.

Ia hanya bahawa Ikan laga ini terdedah kepada kulat dan terdedah kepada kematian pramatang, jadi ia memerlukan penjagaan tambahan,

10. Ikan Laga Plakat

Jika anda suka ikan betta yang besar dan gagah, terdapat ikan laga plakat. Nama plakat itu sendiri diambil dari bahasa Thai yang mempunyai makna pertempuran.

Harga itu sendiri berbeza-beza bergantung pada umur, saiz, warna corak, dan sebagainya. Anda boleh menemui ikan betta plakat dengan julat harga antara Rm.300 sampai Rm.600

11. Ikan Laga Fancy

Ikan betta paling mahal seterusnya ialah ikan betta fancy yang juga berasal dari Thailand. Ikan Laga ini mempunyai ciri sirip pendek seperti ikan laga plakat.

Perbezaannya ialah warna warna yang dimiliki lebih pelbagai dan cantik. Gabungan warna tiga dimensinya akan merosakkan mata pemiliknya.

Secara umum, harga pasaran ikan laga ini berkisar antara Rm.30,17 hingga Rm.105,61. Anak pokok sahaja adalah yang paling murah untuk ditebus pada harga Rm.30,17. Untuk juara ikan laga mewah, harganya bahkan bisa mencapai Rm.600.

12. Ikan Laga Kachen Worachai

Di antara semua ikan laga dalam senarai ini, ia adalah ikan laga kachen worachai ini yang sangat mahal dan ikan laga paling cantik.

Bayangkan, harga ikan betta kachen worachai ini mencapai Rm.6034,75!

Ia boleh dikatakan bahawa ini adalah jenis ikan betta yang paling mahal di dunia hari ini. Harga yang tinggi diperolehi daripada warna corak yang menyerupai bendera Thai.

Mereka adalah beberapa senerai ikan betta paling mahal di dunia. Sekiranya anda mempunyai anggaran untuk menebus harga ikan ini, mengapa tidak? terimakasih.


JOM BACA SOALAN IKAN LAGA :

  1. [Ampuh] Cara Menaikkan Warna Ikan Laga Terkini
  2. 5 Tumbuhan Air untuk Ikan Laga, Pokok Untuk Ikan Laga!
  3. 5 Tanda Ikan Laga Stress (Jom Simak)
  4. Kenapa Ikan Laga Buat Buih? Pertanda Apa ? (Jom Simak)
  5. Manfaat Daun Ketapang Untuk Ikan Laga [Info Terkini]

Leave a Comment

slot-nexus

nexus slot

slot nexus

slot dana

slot nexus

slot server luar negeri

rtp slot

slot dana

slot nexus

slot dana

slot bonus 100 to 3x

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server thailand

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server thailand

slot server thailand

slot server thailand

slot server kamboja

slot server thailand

slot server kamboja

slot server thailand

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server vietnam

slot server thailand

slot server kamboja

slot server luar negeri

slot server kamboja

slot server vietnam

slot server thailand/

slot server myanmar/

slot server myanmar/

slot server thailand

https://mahjong-ways.digitalcommons.nc.gov/

https://depo25-bonus25.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-linkaja.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-gopay.digitalcommons.nc.gov/

https://slot-ovo.digitalcommons.nc.gov/